Anadolu'nun Göz Nuru, Plajların Gözdesi

Anadolu'nun Göz Nuru, Plajların Gözdesi

Kategoriler / Basında KAMER

Anadolu'nun Göz Nuru, Plajların Gözdesi

shadow

Anadolu’nun göz nuru, plajların gözdesi

ABD, Karayip Adaları, Dubai gibi merkezlerde satılan My Beachy Side marka sahil aksesuarları Türkiye’de Adıyaman, Diyarbakır ve Mardin’deki kadınların elinden çıkıyor. Atölyelerde aksesuarları yaratan kadınlar “Hem para hem arkadaş kazanıyoruz” diyor.

 

 

Özge Tabak

My Beachy Side sahil temasından yola çıkarak tabansız sandalet denilen ayak aksesuarları, bileklikler ve tasma kolyeler bulabileceğiniz yeni bir marka. Markanın sahil aksesuarları ABD’de, Karayip Adaları’nda, yaz Modasının önemli noktalarından St. Barts Adası’nda, Dubai, St. Tropez ve Tel Aviv gibi dünyanın dört bir tarafındaki merkezlerde satılıyor. Ünlü manken Bella Hadid’den oyuncu Kelly Rutherford’a ünlülerin de tercihi olmaya başlamış bile. Türkiye’de satış noktası yok, ürünleri mybeachyside.com internet adresinden sipariş etmeniz gerekiyor. Ama markanın Türkiye’yle bambaşka bir bağı var: Hikayesi ve üreticileri Türkiye’den.

Kadınların el emeği

Markanın kurucusu ve tasarımcısı Gamze Ateş 30 yıldır ABD’de yaşıyor. Uluslararası bir şirkette üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra emekliliğinde yapacağı işte Türkiye’den de bir parça olsun istiyor. Tasarımcı arkadaşı Arzu Kaprol ile gittikleri Diyarbakır’da Kamer Vakfı’ndaki kadınların yaptığı dantelleri, tel kırmaları görünce o an karar veriyor Ateş: İhtiyaç sahibi kadınların işlediği, el emeği aksesuarlar olacak markasında. Döner dönmez E-ticaret sayfasını açıyor. Varını yoğunu bu işe yatırarak Karayip Adaları’nda moda çekimlerini yaptırıyor ve St. Barths Adası’nda satışlar başlıyor.

Türkiye’de atölyeler haricinde markaya bireysel olarak ulaşan birkaç kadının da emeği var aksesuarlarda. Ama ağırlık vakfa aile içi şiddet hususunda destek almak için başvururken el işi yeteneğinden bahsetmiş olan veya işe ihtiyacım var diye gelenlerde. Ürünleri adıyaman, Diyarbakır, Mardin ve Şırnak’taki atölye sorumluları yapıyor önce. Ne kadar zaman aldığına göre parça başı fiyat belirliyor ve modeli iyice öğreniyorlar. Sonrasında da atölyedeki kadınlaraeğitim veriyorlar, ta ki elleri modellere iyice alışıncaya kadar.

Adıyaman atölyesinde...

Şırnak’taki atölyenin de Diyarbakır’a taşınmasıyla şu an üç ilde üretiliyor modeller. Biz de böylece Adıyaman’daki atölyenin yolunu tutuyoruz. Buradaki atölyede 10, toplamda ortalama 30 kadın çalışıyor My Beachy Side için. Bizi karşılayan Kamer Girişimcilik Koordinatörü Sebahat Beskisiz “Arkadaşlarımızın hepsi becerikli, el işini zaten biliyorlar; sadece modeller üzerine çalışıyoruz. İstiyoruz ki kadınlar evden çıksın, birlikte çalışsınlar. Bazen evden çıkamıyorlar, çocuğu, baktığı yaşlısı olabiliyor. O yüzden iyice öğrendikten sonra evde de yapabiliyorlar. Kalite kontrolüne çok önem veriyoruz. Hatalı ürünler sökülüp yeniden yapılıyor. Bitirdiklerinde de parça başı ücretlerini alıyorlar” diye anlatıyor.

haberin devamı için tıklayın